Szpinakowe inspiracje

07 marca odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego. Do udziału zgłosiło się 16 uczestników m.in. z Warsztatów Terapii Zajęciowej: „Akademia Życia”, „Kameleon”, „Przytulisko”, Centrum Psychiatrii i Psychologii „Mariamed”,  Domu Pomocy Społecznej „Magnolia” w Głogowie, Stowarzyszenia Seniorów „Trzeci Wiek” oraz Domu Dziennego Pobytu „Senior”. Szpinak stanowił  duże wyzwanie, jednak okazał się być bardzo  łaskawy – wszystkie potrawy,  nie tylko wyglądały apetycznie, ale również tak smakowały. Uczestnicy konkursu wykazali się bardzo dużą wyobraźnią i kreatywnością. Na stole zagościły  rolady, wytrawne babeczki, tarta, nadziewany makaron, jajka, mus i koktajle. Największym zaskoczeniem był szpinak na słodko w formie deseru, tortu czy ciasta. Jury – uczniowie  IV klasy o kierunku „technik żywienia i usług gastronomicznych” z Zespołu Szkół nr 2
im. Jana Wyżykowskiego  w Lubinie również zwrócili uwagę na charakter słodkich szpinakowych potraw.

I miejsce w konkursie zajęła  Elżbieta Siedziukiewicz  z DDP „Senior”, II – Bogumiła Pęczek ze Stowarzyszenia Seniorów „Trzeci Wiek”, III –  Bartłomiej Baran z WTZ „Akademia Życia”,  IV –  Bartosz Błażewski z WTZ „Kameleon”,  V –  Aleksandra Pyć z  DPS „Magnolia” w Głogowie. Wyróżnienie otrzymał Rafał Zawiślak z WTZ „Akademia Życia”. Wszystkim uczestnikom, jurorom dziękujemy za udział i pomoc w organizacji konkursu, a laureatom serdecznie gratulujemy.

Zuzanna Milewicz