Wraz z nadejściem wiosny – 22 marca – Dom Dziennego Pobytu „Senior” zorganizował konkurs kulinarny pod hasłem „Kipi kasza”. Wśród uczestników nie zabrakło przedstawicieli miejscowych Warsztatów Terapii Zajęciowej: „Przytulisko”, „Kameleon”, „Akademia Życia” oraz CPiP „Mariamed”, Stowarzyszenia Seniorów „Trzeci Wiek” oraz DPS „Magnolia” z Głogowa. Wśród rywalizujących o palmę pierwszeństwa nie zabrakło też reprezentantów gospodarzy.
Celem konkursu było propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu, wymiana doświadczeń kulinarnych, a także integracja seniorów i osób niepełnosprawnych.
Do rywalizacji wystawiono 12 potraw inspirowanych kaszą. Na stole konkursowym pojawiły się desery, sałatki, kotleciki, babeczki, itd., a wszystko na bazie różnego rodzaju kasz . Nie trudno więc domyślić się, że jury miało nie lada trudne zadanie.
– Zgodnie z regulaminem konkursu oceniałyśmy walory smakowe potraw i ich doznania wizualne. Nie miałyśmy łatwego zadania, ale na szczęście po konstruktywnej dyskusji doprowadziłyśmy do ogłoszenia wyników – powiedziała Elżbieta Zegadło, przewodnicząca jury konkursu.
Wyróżnienie jury przyznało Witoldowi Zapotocznemu z DPS „Magnolia” z Głogowa.
W przerwie obrad jury, uczestnicy konkursu oraz publiczność mogła wysłuchać pogadanki na temat segregacji śmieci przygotowanej przez pracowników Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji. Chętni uczestniczyli też w konkursie
(z nagrodami!) z wiedzy o sortowaniu odpadów.
Podsumowując konkurs kulinarny można śmiało potwierdzić starą prawdę zawartą
w znanym wierszyku:
Kipi kasza, kipi groch.
Lepsza kasza, niż ten groch.
Bo po grochu brzuszek boli,
a po kaszy się zagoi.
Andrzej Lech